Tråddragning

Tråddragning är tekniken för att framställa metalltråd, vilket är användbart i bland annat möbelindustri och butiksinredning.

Metalltråd är en av de mest användbara formerna av metall, och används för tillverkning av produkter som behöver vara lätta men mycket starka, och den här tråden möjliggör unika former. Att omvandla metaller till formbar tråd är en process som involverar olika metoder beroende på vilken metall som används, vilken tjocklek man vill ha och vilka typer av produkter den färdiga tråden ska användas till. Teknikern för att framställa metalltråd kallas tråddragning, och det finns flera skickliga företag i Sverige som har erfarenhet av att skapa tråd av högsta kvalitet.

Varför tråd?
Många kanske frågar sig hur man kom på tanken att använda tråd i första taget, och faktum är att det inte var dagens industriverkstäder som kom på idén. Så lång tillbaka som på 1300-talet har man hittat bevis för att tråddragning utförts. På den tiden gjordes det med hjälp av vattenkraft så sedan dess har tekniken naturligtvis utvecklats. Anledningen till att tråd är så användbart är att metall, som är ett mycket starkt och hårt material, omvandlas till böjlig och formbar och på så sätt lättare kan bearbetas till produkter. Då man jobbar med tråd kan man med relativt enkla och billiga metoder tillverka slitstarka möbler som dessutom är lätta och snygga, och möjliggör innovativ design. Metalltråd kan nämligen formas på ett nästintill obegränsat sätt, till skillnad från metallstycken.

Hur går det till?
Man framställer tråden på olika sätt beroende på vilken typ av tråd man är ute efter. Grundprincipen för alla trådar är att man drar dem genom konformade hål, så kallade dragskivor, för att uppnå en viss tjocklek och form på tråd och man kan bland annat skapa tråd som är oval, rund, trekantig och fyrkantig. De två huvudteknikerna kallas torrdragning och våtdragning, och namnen syftar till på vilket sätt man minskar den friktion som uppstår vid tråddragningen. Vid torrdragning använder man sig av ett pulver medan man vid våtdragning istället tillsätter olika oljor och emulsioner som smörjer tråden. Denna metod är vanligare då den används för tråd som ska ingå i all form av inredning, och dessutom är den miljövänligare. Förutom att forma själva tråden finns det också olika sätt att ytbehandla den så att slutprodukterna garanterat håller för användning i alla typer av miljöer. De vanligaste av dessa innebär att man genom olika processer applicerar zink, nickel eller krom på tråden, viket isolerar metallen och ger den en hårdare yta.

Användningsområde
Tråddragning är en oumbärlig del av dagens metallproduktion, då trådprodukter är centrala för hela butiksindustrin i form av exempelvis hyllor, ställ och korgar. Olika former av trådbearbetning har utvecklats under många år för att tillgodose marknadens behov av billiga och slitstarka produkter, och processen från metalltråd till färdig produkt är en kedja av teknik, formgivning och kemiska processer som alla syftar till att på bästa sätt omvandla metall till funktionella komponenter. De företag som arbetar med trådframställning fungerar i tätt samarbete med verkstäder och kunder och vet därför precis hur varje typ av tråd bör behandlas, utifrån den tilltänkta slutprodukten.

Välkommen till tradprodukter.n.nu

Vi hoppas du ska tycka denna sida är informativ och inspirerande.

Senaste inlägg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)